Kan du forestille dig en verden hvor almene borgere ikke må kritisere regeringen hvis de er uenige med en given politik så som udenrigspolitikken? Faktisk ser det allerede sådan ud i dag…

Folketinget vedtog den 19. marts 2019 en lov om 'ulovlig påvirkningsvirksomhed', der skal gøre det sværere for fremmede efterretningstjenester at påvirke den offentlige demokratiske debat i Danmark. Det handler om straffeloven’s § 108 som indeholder den såkaldte påvirkningslov hvor det ikke er lovligt at drive påvirkningsvirksomhed med henblik på at påvirke beslutningstagen.

Straffeloven’s § 108 lyder sådan: ’Den, som… i øvrigt foretager noget, hvorved fremmed efterretningstjeneste sættes i stand til eller hjælpes til umiddelbart eller middelbart at virke inden for den danske stats område, herunder samarbejde om at udøve påvirkningsvirksomhed med henblik på at påvirke beslutningstagning eller den almene meningsdannelse, straffes med fængsel indtil 6 år’.

Straffen kan stige til hele 12 år, hvis det sker under krigstilstand eller i forbindelse med et valg.

Ifølge Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, er lovændringen ikke defineret tilstrækkeligt klart. Derfor kan loven risikere at begrænse den offentlige debat, selv om det altså ikke er hensigten. "Som det fremgår af lovforslaget, forudsætter strafansvar ‘samarbejde om at udøve påvirkningsvirksomhed’. Nøgleordet er ‘samarbejde’, men det er meget uklart, hvad det betyder. Det er der nemlig ikke gjort særlig klart rede for i forarbejderne til lovændringen," siger Jørn Vestergaard.

Bjørn Elmquist er enig. Den nye lov indskrænker befolkningens ytringsfrihed. Han siger: "I stedet for at lovgive skulle man have givet plads til fri og åben debat, hvor folk kan komme med argumenter for og imod. Folk skal ikke afholdes fra at deltage i debatten bare fordi den russiske efterretningstjeneste går rundt og mener det samme som dem," siger Bjørn Elmquist.

Uenighed kan derfor via straffeloven’s §108 tolkes som værende kriminelt, hvis man som borger ikke mener det samme som myndighederne.

Problemet er at loven er et brud mod Grundloven, som siger at den personlige frihed er ukrænkelig herunder ytringsfriheden. Derfor er der risiko for, at vi er ved at blive et samfund, der minder mere om et diktatur end om et demokrati.

Det er åbenlyst at dette bryder med menneskerettighederne hvor alle bør have ytringsfrihed og kan ytre sig uden at få 6 eller 12 års fængsel – det bør sige sig selv. Det er en del af vores fundamentale rettigheder – så det modsætter Fundamental Rights Association sig naturligvis.

Hvis du vil vide mere så kontakt Fundamental Rights Association.


 

Et udvalg af kilder brugt i denne artikel:

https://www.tjekdet.dk/faktatjek/trods-bekymring-om-paavirkningslov-du-kommer-ikke-i-faengsel-kritisere-nato

https://fbf.one/paavirkningsloven-et-totalitaert-mesterstykke/

http://danmarksbloggen.dk/?p=10238

http://www.retspolitik.dk/wp-content/uploads/2018/10/H%C3%B8ringssvar-ulovlig-pa%CC%8Avirkningsvirksomhed-okt18.pdf